Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Je moet geestesziek of levensmoe zijn voor je naar een coach gaat.”
Nee, als het zover is ga je naar een psychiater, de slijterij of je probeert zelfmedicatie. Coaching kies je als je snel en effectief resultaat wilt bij het bereiken van een doel of het oplossen van een probleem. Een goede geestelijke gezondheid is eerder een voorwaarde.

Ik weet zelf wel wat het beste voor me is.”
Dat klopt uiteraard! Maar soms is het zicht op je eigen situatie versluierd. Gedachten en gedrag kunnen, zonder dat je er erg in hebt, uit onbewuste bron voort komen. Door ervaringen uit het verleden of oude patronen handel je niet altijd in het NU op de manier die op dit moment het meest wenselijk voor je is. Een coach helpt je om je op een frisse, authentieke manier te laten formuleren wie je bent, wat je wilt en vooral: wat je gaat doen.

Praten kan ik ook met een partner of goede vriend”
Een goede coach heeft geen oordeel en geen mening over je. Hij respecteert de gedachte dat jij het wilt, kunt en gaat doen. Hij heeft de gesprekstechniek, de interventies en oefeningen om je weer in je kracht te krijgen. Met bekenden en zeker familie praat je vanuit een bestaande structuur, rolverdeling en agenda. Er is hoe dan ook een bestaand beeld van jou en een idee over wat het beste voor je is. Ze geven goed bedoeld advies. En dat voelt soms ook lekker, maar geeft meestal geen resultaat.

Een coach moet verstand hebben van mijn specifieke probleem.”
Het gaat bij coaching om wie JIJ bent in relatie tot je probleem of doel. Hoe je gedachten en gedrag ten opzichte van het specifieke geval zijn, zo zijn ze waarschijnlijk in veel meer situaties. Een coach maakt dat dit inzichtelijk voor je wordt zodat er iets verandert aan je overtuigingen, motieven, zelfbeeld of eigenschappen. Daardoor ben jij in staat zelf je probleem op te lossen of je doel te bereiken.